"IJsbeer nog niet verloren"

16/12/10 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Volgens Amerikaanse wetenschappers kunnen de ijsbeer en zijn Arctische habitat alsnog gered worden indien de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen drastisch daalt.

"IJsbeer nog niet verloren"

© Reuters

Drie jaar geleden werd nog geopperd dat het lot van de ijsbeer bezegeld was en dat het iconische dier onherroepelijk gedoemd was om uit te sterven. Een studie uit 2007 toonde immers aan dat twee derde van 's werelds 22.000 ijsberen tegen het midden van de volgende eeuw verdwenen zou zijn als de industrie wereldwijd broeikasgassen blijft uitstoten zoals ze nu doet. In 2008 werd de ijsbeer officieel erkend als bedreigde diersoort.

Maar uit een nieuwe studie, die in het vakblad Nature verscheen, blijkt dat de ijskappen en de ijsbeer toch nog niet helemaal verloren zijn indien de industrie snel handelt om de uitstoot te verminderen. Als de wereldwijde temperatuurstijging tegen het einde van de eeuw onder de 1,25 graden Celsius blijft, kan de ijskap zich op termijn herstellen en dus ook de populatie ijsberen.

IJsberen zijn afhankelijk van de ijskappen om toegang te hebben tot hun basisvoedsel: de ringelrob en de baardrob. Aangezien de ijsvrije periodes op de Noordpool steeds langer aanhouden, moeten de dieren ook langer zonder voedsel zien te overleven.

Lees meer over:

Onze partners