Iedereen heeft zijn eigen darmmicroob

25/01/13 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

In elke darm zijn de bacteriën genetisch een beetje anders, een beetje uniek dus.

Iedereen heeft zijn eigen darmmicroob

Voor darmmicroben is een menselijk lichaam wat voor mensen een heelal is. Een unieke ruimte waarbuiten niets bestaat. Als er een analogie moet worden gevonden van het concept van multiversums in onze wereld, van veel heelallen die naast elkaar bestaan, moeten we gewoon aan de darmbacteriën denken, en aan de 7 miljard mensen die elk een wereld voor een populatie bacteriën vormen - bacteriën die uiteraard geen enkele vorm van besef kunnen hebben van andere leefwerelden dan deze van henzelf.

Wetenschappers hebben zich onledig gehouden met het analyseren van de genetische samenstelling van darmbacteriën van 207 Europeanen en Amerikanen. Ze doen hun bevindingen uit de doeken in het topvakblad Nature. De resultaten zijn intrigerend, want ze tonen aan dat de meest voorkomende darmbacterie (Escherichia coli voor de kenners) in elk individu genetisch uniek is. Dat geldt trouwens voor alle onderzochte soorten.

Geneeskunde op maat
De darmflora is dus uniek voor elke mens. De verschillen tussen Europeanen en Amerikanen zijn daarbij niet groter dan de verschillen tussen individuen binnen een continent.

Het wordt stilaan een klassieker in de moderne geneeskunde, maar de verschillen impliceren dat niet iedereen per definitie op dezelfde manier op een behandeling zal reageren. Meer en meer groeit het inzicht dat geneeskunde steeds meer op maat van elke patiënt afzonderlijk geënt zal moeten worden. (DD)

Lees meer over:

Onze partners