Ideologie mag de carrière niet in de weg staan

29/09/12 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Van politieke partij veranderen is meestal gunstig voor een politieke loopbaan.

Opportunisme zal ongetwijfeld een grote rol spelen in het sturen van een verandering van politieke partij, zoals onder meer de drainage van Open VLD en Vlaams Belang richting het succesvolle N-VA tegenwoordig bewijst.

Maar een Britse studie, gepubliceerd als boek bij Manchester University Press, stelt dat sommige persoonlijkheidstypes meer geneigd zijn om van kant te veranderen dan andere. De studie boog zich over de Liberale Partij van Engeland tussen 1910 en 2010. Liefst 16 procent van de liberale parlementsleden veranderde in die periode van partij.

Vooral op gemeentelijk vlak blijkt er regelmatig van partij te worden geswitcht, gemiddeld eens per week, aldus de studie. Het zijn dus woelige tijden in ons fragiele landje vandaag, met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, en coalitievormingen waarover ongetwijfeld achter de coulissen al stevig vergaderd wordt.

De meeste personen die van partij veranderden waren rijke gescheiden mannen, mensen van een minderheidsgodsdienst, gepensioneerde legerofficieren en personen die vroeg in de politiek waren gestapt. Over het algemeen bleek een verandering gunstig voor de overlopers - in meer dan de helft van de gevallen was het bevorderen van de politieke loopbaan de voornaamste motivering voor de overstap.

Interessant was dat bijna alle liberalen die naar de conservatieven overliepen, tevreden waren met hun overstap, terwijl dat voor een overstap naar de socialisten slechts de helft was. (DD)

Onze partners