Hypersonische WaveRider crasht al na 15 seconden

16/08/12 om 01:57 - Bijgewerkt om 01:57

De test met het hypersonische WaveRider-vliegtuigje van de Amerikaanse luchtmacht is mislukt. Nog voor het zijn futuristische motor kon ontsteken, stortte het in de Stille Oceaan.

Zestien seconden, zo lang hield de WaveRider het vol. Toen werd duidelijk dat één van de controlevlakken beschadigd was en crashte het toestel.

De WaveRider werd dinsdag onder de vleugel van en B52-bommenwerper tot op een hoogte van 16.500 meter gebracht, waarna hij met een raketbooster verder vloog. In principe moest daarna de revolutionaire scramjet-motor overnemen, maar zo ver kwam het niet eens.

7000 kilometer per uur

Aangedreven door de scramjet had de WaveRider zes keer de snelheid van het geluid moeten halen (ongeveer 7000 kilometer per uur) en dat vervolgens vijf minuten volhouden. Het was al de derde keer dat een test met het vliegtuigje faalde. De ene keer dat de scramjet het deed, zij het veel te kort, haalde het meer dan 5000 kilometer per uur.

Gehoopt wordt dat scramjets op een dag in de burgerluchtvaart ingezet kunnen worden. Als ze ooit naar behoren werken, zou je op de Atlantische Oceaan kunnen oversteken op een uurtje.

De Amerikaanse luchtmacht is vooral geïnteresseerd in scramjets omdat ze gebruikt zouden kunnen worden om op zeer korte tijd doelen overal ter wereld te treffen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners