Hubble onthult extreem jong heelal

Abell 2744, ook bekend als de Pandoracluster. © NASA

De ruimtetelescoop Hubble heeft het diepste beeld ooit van een groep sterrenstelsels in het verre universum genomen op maar liefst 13 miljard lichtjaar.

Sommige stelsels op de foto zijn te zien zoals ze 13 miljard jaar geleden waren. Het licht heeft er bijna de volledige levensduur van het universum over gedaan om de Aarde te bereiken. De objecten zijn zo’n 10 tot 20 keer helderder dan eigenlijk verwacht mag worden in dit vroege tijdstip van de evolutie van het universum.

Op het beeld, dat werd vrijgegeven op een bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) in Washington DC, is ook Abell 2744, een gigantische cluster van sterrenstelsels te zien. In feite gaat het om een botsing van vier aparte clusters van sterrenstelsels. Deze complexe botsing heeft vreemde gevolgen die nog nooit eerder in deze combinatie zijn waargenomen. Daarom kreeg de cluster de bijnaam Pandoracluster.

Dankzij de zwaartekracht van de cluster werd het licht van de achtergrondstelsels versterkt, waardoor ze binnen bereik van Hubble komen. Dit fenomeen staat bekend als het zwaartekrachtlenseffect.

Jonge sterrenstelsels

De ontdekking maakt deel uit van het Frontier Fields observational program, een drie jaar durend initiatief waarmee astronomen hopen de diepste beelden van het universum tot nog toe te nemen. Het programma maakt gebruik van de Hubble een het zwaartekrachtlenseffect om afgelegen gebieden in de ruimte te ontdekken die anders niet te zien zijn.

Astronomen hopen hiermee sterrenstelsels teidentificeren die gevormd werden op een moment dat het universum nog maar een paar honderd miljoen jaar oud was. De James Webb-ruimtetelescoop, die momenteel ontwikkeld wordt en de Hubble vanaf 2018 zal vervangen, moet daarbij helpen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content