Hormoonbehandeling bij baby's heeft anti-lesbische bijwerking

17/08/10 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Een hormonenbehandeling die als oorspronkelijke doel heeft om een zeldzame geboorteafwijking te vermijden, blijkt een controversiële bijwerking te hebben.

Hormoonbehandeling bij baby's heeft anti-lesbische bijwerking

Dankzij de hormonenbehandeling tijdens de zwangerschap zou de kans dat de behandelde baby's in de toekomst lesbisch worden, sterk afnemen. Dat staat te lezen op de website van de Los Angeles Times.

De zeldzame geboorteafwijking bekend als "Congenital adrenal hyperplasia", zorgt ervoor dat meisjes onder andere onduidelijke voortplantingsorganen en gezichtshaar ontwikkelen. Uit studies blijkt dat deze groep van mensen, mede door biologische en psychologische factoren, meer kans maken om later lesbisch te worden.

Vrouwelijke dochters

De nieuwe hormonenbehandeling heeft aangetoond niet alleen effectief te zijn in de strijd tegen de geboorteafwijking, maar dat ook de kans dat de behandelde persoon later lesbisch wordt, afneemt. Zo zou het "mannelijke gedrag" van de meisjes afnemen en zouden vrouwelijke trekken versterkt worden.

Gevreesd wordt dat ouders de behandeling zullen gebruiken om zich ervan te verzekeren "vrouwelijke" dochters te krijgen.

Mensenrechtengroeperingen en sommige medische experts zijn faliekant tegen de behandeling en spreken over het "bepalen van de seksuele oriëntatie in de baarmoeder."

Risico's

Experts benadrukken voorts dat er voorlopig nog niet genoeg bekend is over de veiligheid van de behandeling. Zo zouden testen op dieren hebben aangetoond dat er onder andere sprake is van een verhoogd risico op hoge bloeddruk en veranderingen in de werking van de hersenen.

De kans dat de behandeling, gezien de positieve resultaten, wordt opgeschort, is echter klein.

Lees meer over:

Onze partners