Hormoon bepaalt groeirichting van plant

10/05/12 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Een stengel groeit naar boven en een wortel naar beneden. Evident, maar het tegenstrijdige proces moet correct worden aangestuurd om het voor een plant leefbaar te houden.

Hormoon bepaalt groeirichting van plant

© Science Photo Library

Hoofdverantwoordelijke daarvoor is auxine: een plantenhormoon waarvan de productie door een complex samenspel van factoren gereguleerd wordt. Charles Darwin was destijds al op de hoogte van het bestaan van auxine, maar het hormoon geeft pas de laatste jaren zijn geheimen prijs.

Elke Barbez en haar collega's van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie beschrijven in het topvakblad Nature een belangrijke schakel in het transport van het hormoon doorheen een plant: PILS-eiwitten. Die bepalen in welke mate het hormoon in welafgelijnde componenten van een plant geconcentreerd raakt.

Draaien naar de zon

Want het zijn de verschillen in concentratie die de werking van auxine sturen. Auxine zorgt er onder meer voor dat een jonge plantenstengel zich opricht en dat een plant voor het raam zich naar de zon draait.

Wetenschappers hopen dat ze de landbouwproductie zullen kunnen verhogen door de hoeveelheid auxine op het juiste moment op een specifieke plaats in een plant te bevorderen. Maar dat is toekomstmuziek. (DD)

Lees meer over:

Onze partners