Hongaarse vervuiling niet nadelig voor landbouwactiviteiten

© Science Photo Library

Doordat het slib bij het ploegen in de grond verdwijnt, raken de concentraties van zware metalen zo verdund dat ze niet meer schadelijk zijn.

Vorige herfst werd Hongarije geteisterd door een zware milieuramp, toen een dam rond een opslagreservoir van een aluminiumfabriek brak en er een vervuilde vloedgolf in het ecosysteem spoelde. Het slib kleurde waterlopen rood. Het was besmet met zware metalen als arseen, cadmium en lood.

800 hectaren landbouwgrond werd met een dikke laag rode modder bedekt. Stefan Ruyters en zijn collega’s van de Afdeling Bodem- en Waterbeheer aan de K.U.Leuven onderzochten of de vervuilde gronden nog gebruikt kunnen worden voor de productie van landbouwgewassen. Ze deden experimenten met gerst, die ze lieten groeien in zones die artificieel ‘besmet’ werden met variërende concentraties rode modder. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het vakblad Environmental Science and Technology.

De proeven wezen uit dat het slib bij het ploegen in de grond verdwijnt, waardoor de concentraties van de zware metalen zo verdund raken dat ze niet meer schadelijk zijn. In de planten die er groeiden, kwamen ze in ieder geval niet in grotere hoeveelheden voor dan normaal.

Het enige nadelige effect werd vastgesteld op plaatsen met meer dan 3 centimeter slib. Daar groeiden de planten minder goed, blijkbaar als gevolg van besmetting met natriumhydroxide: een stof die gebruikt wordt bij de winning van aluminium.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content