Hond spoort ziekenhuisbacterie op

13/09/10 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Een speurhond wordt ingezet in de strijd tegen een ziekenhuisbacterie.

Speurhond Cliff gaat het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam bijstaan in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie clostridium difficile, die bij patiënten ernstige diarree kan veroorzaken. De tweejarige beagle is getraind om patiënten op te sporen die met de bacterie zijn besmet, zodat die kunnen worden geïsoleerd voor de ziekte zich verder verspreidt.

Het idee om een speurhond op te leiden, is afkomstig van hoogleraar interne geneeskunde Yvo Smolders. "Tijdens een grote visite vroegen we ons af of een patiënt clostridium had en een verpleegkundige merkte op dat het wel zo rook." De arts bedacht dat als een mens de aanwezigheid van de darmbacterie kan ruiken, een hond dat nog beter en vooral eerder zou moeten kunnen.

Internist Marije Bomers en hondendeskundige Hotsche Luik hebben de afgelopen maanden hard getraind met Cliff. De hond is al een paar keer op de afdeling interne geneeskunde van het VUmc op 'snuffelstage' geweest.

Tot nu toe wist hij daar 90 procent van de besmette patiënten op te sporen. In twee gevallen sloeg hij aan terwijl de laboratoriumtest negatief was. "Maar wie weet heeft de hond gelijk, want de laboratoriumtest is niet 100 procent betrouwbaar", aldus Bomers.

Het is de bedoeling dat ook andere zorginstellingen op termijn van Cliffs diensten gebruik kunnen maken.

Lees meer over:

Onze partners