Homo sapiens kwam vroeger naar Europa dan aangenomen

De uit Afrika ingeweken homo sapiens leefde al 5.000 jaar samen met de neanderthaler in Europa.

De moderne mens kwam duidelijk vroeger naar Europa dan algemeen wordt aangenomen. Dat blijkt uit bevindingen van een internationaal wetenschappelijk team.

De Oostenrijkse, Duitse en Britse paleontologen en archeologen herwaardeerden de vondsten uit een prehistorische grot in Zuid-Italië. De aan de homo neanderthalensis toegeschreven fossielen zijn al afkomstig van vertegenwoordigers van de homo sapiens.

Twee melktanden, die in 1964 in de Grotta del Cavallo in Apulië werden gevonden, waren destijds aan neanderthalers toegeschreven. Uit een tandanalyse bleek nu dat ze bij de anatomisch moderne mens behoren, aldus de wetenschappers in het vakblad Nature. De ouderdom van de vondstlaag werd met 43.000 tot 45.000 jaar geleden aangegeven en dat is duidelijk vroeger dan aangenomen.

Contact

De moderne mens kwam 45.000 jaar geleden al naar Europa. Vorsers waren ervan uitgegaan dat dat pas 40.000 jaar geleden geschiedde, toen de neanderthalers al waren uitgestorven. Het contact tussen beide levensvormen is echter intensiever geweest dan werd aangenomen, verklaarde Gerhard Weber van de Universiteit van Wenen. “Er was voldoende tijd om te ruilen.”

Ook de toewijzing van cultuurtechnieken en vaardigheden moest gecorrigeerd worden, meent Weber. De aan de neanderthaler toegeschreven Uluzziaan-cultuur, die door complexe ornamenten en de vervaardiging van sieraden en benen werktuigen wordt gekarakteriseerd, is daadwerkelijk van de homo sapiens afkomstig. “En dat heeft gevolgen als men nadenkt waarom de neanderthalers zijn uitgestorven”, verklaarde Weber. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content