Hoeveel respijt voor de mensheid? Doemdagklok vertelt het vandaag

22/01/15 om 09:42 - Bijgewerkt om 11:49

Is het einde der tijden aangebroken? Wetenschappers kondigen vandaag aan of de zogeheten 'doemdagklok' ongewijzigd blijft of niet.

Hoeveel respijt voor de mensheid? Doemdagklok vertelt het vandaag

In 2010 stond de doemdagklok op zes minuten voor twaalf. © Reuters

Een internationale groep van wetenschappers, onder wie 18 Nobelprijswinnaars, beslist vandaag hoe dicht de mensheid bij zijn eigen vernietiging staat. Om 17 uur heeft de groep een 'grote aankondiging' in petto.

De doemdagklok gaat terug tot 1947 toen atoomwetenschappers van de universiteit van Chicago, die 's werelds eerste atoombommen hadden gemaakt, met het idee voor de klok op de proppen kwamen. Atoombommen hadden net de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki vernietigd. Oorspronkelijk stond de klok symbool voor de angst dat de mensheid zichzelf en de planeet zou vernietigen door nucleaire oorlogsvoering. Nu symboliseert ze ook de dreiging van klimaatverandering.

Fukushima

Sinds januari 2012 - na de kernramp van Fukushima - staat de doemdagklok op vijf voor twaalf, maar het ziet er naar uit dat de minutenaanwijzer vandaag weleens dichterbij middernacht uur zou kunnen komen. Zowel de Verenigde Staten als Rusland hebben aangekondigd hun nucleair wapenarsenaal te willen moderniseren, de terrorismedreiging is groot en ook de internationale strijd tegen klimaatverandering bleef dit jaar alweer tot een minimum beperkt.

De doemdagklok prijkte in 1947 voor het eerst op de cover van The Bulletin of the Atomic Scientists, de publicatie die verantwoordelijk is voor de klok, en stond toen op zeven voor twaalf. In 1953 besliste de Amerikaanse overheid om de waterstofbom te ontwikkelen, een bom die nog dodelijker is dan eender welke atoombom, en kwam de symbolisch klok gevaarlijk dichtbij de ondergang. De meest veilige periode in de geschiedenis van de doemdagklok was het jaar 1991, toen de Koude Oorlog werd beëindigd. De wijzers gaven op dat moment 17 minuten voor twaalf aan.

Onze partners