Hoe Osama bin Laden uw taarten langer helpt bewaren

18/06/13 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

De technologie die gebruikt werd om Osama bin Laden op te sporen, is het middelpunt van een nieuwe topmissie: de bewaartijd van cakes en taartjes verlengen.

Hoe Osama bin Laden uw taarten langer helpt bewaren

De Britse universiteit van Strathclyde onderzoekt hoe de beeldvorming door de helikopters die in 2011 de schuilplaats van Bin Laden omsingelden, kan worden gebruikt om de perfecte cupcakes, taartjes en andere zoetigheden te maken, zo schrijft de krant The Guardian.

De universiteit werkt daarvoor samen met het Britse voedingsbedrijf Lightbody om op accurate wijze het verval van een taart te achterhalen en het ultieme recept te creëren voor een optimale smaak en bewaartijd.

Hyperspectrale beeldvorming

'Dankzij hyperspectrale beeldvorming kan je aan de hand van een foto de chemische inhoud van een taart bepalen. De foto toont wat er gebeurt, hoe de suikers afbreken, hoe de vetten afbreken. Als de bakker de juiste formule vindt, kan hij de bewaartijd verlengen en zijn taarten langer verkopen", zegt professor in de beeldvorming, Stephen Marshall.

Hyperspectrale beeldvorming is een combinatie van digitale beeldverwerking en spectroscopie. Je kan dingen zien die niet met het blote oog te zien zijn en een object kan door middel van een foto geanalyseerd worden zonder dat het naar een lab moet worden gestuurd.

In de zoektocht naar Osama bin Laden werd hyperspectrale beeldvorming gebruikt om bewegingen van mensen en voertuigen te identificeren door de veranderingen in de grond rond de schuilplaats van de terrorist vast te leggen. (TE)

Onze partners