Hoe kat en hond tam werden

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De hond staat al 9000 jaar ten dienste van de mens om bepaalde taken te vervullen. De kat werd 1000 jaar eerder al door landbouwers getemd.

Zo’n 9000 jaar geleden leefden er jager-verzamelaars in wat nu Siberië is, tot 500 kilometer noordelijker dan het huidige Russische vasteland. Uit archeologische vondsten blijkt dat ze in de zomer op rendieren jaagden en in de winter op ijsberen (en dat zonder geweren). Daarbij legden ze soms grote afstanden af.

Onderzoekers melden in The Journal of Archaeological Science: Reports dat mensen in het gebied niet alleen honden kweekten, maar de dieren ook trainden om sleeën te trekken. Ze vonden de oudste aanwijzingen terug van mensen die honden opleidden om taken te vervullen. De sledehond zou dus de eerste écht voor de mens werkende hond geweest zijn.

De beendervondsten van de onderzoekers wijzen uit dat de sledehonden wat kleiner waren dan andere honden in die voorhistorische gemeenschap. De grootste exemplaren zette de mens wellicht in bij de jacht op ijsberen. Te grote honden raken oververhit als ze sleden moeten trekken.

In Nature Ecology & Evolution meldt bioloog Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen met zijn collega’s dat onze huiskat volgens DNA-onderzoek zo’n 10.000 jaar geleden in Noord-Afrika en het Nabije Oosten door landbouwers getemd werd. Van daaruit werd ze in Europa verspreid, onder meer via de scheepvaart – ze bereikte zelfs de Vikingen. De oorspronkelijke huiskatten waren allemaal gestreept, net zoals de wilde kat nu. Gevlekte exemplaren kwamen er pas vanaf de middeleeuwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content