Hoe gevaarlijk is bestraalde melk?

Japan heeft de verkoop van melk en bladgroenten uit het gebied rond de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima 1 verboden.

Zondag uitte het Internationaal Atoomagentschap IAEA zijn bezorgdheid omtrent de radioactief besmette levensmiddelen. Volgens Graham Andrew van het atoomagentschap van de VN blijkt uit metingen van de Japanse autoriteiten dat de waarden van het radioactieve jodium 131 in melk en bladgroenten ver boven de voor consumptie geschikte normen liggen. In het kraantjeswater van de Japanse hoofdstad Tokio en omgeving werden bovendien sporen van radioactief jodium en cesium gevonden.

Het IAEA heeft weet van met jodium 131 bestraalde melk die met een waarde van 900 tot 1.500 becquerel per kilo, ver boven de Japanse grenswaarden voor consumptie(100 tot 300 becquerel per kilo). Bij spinazie lagen de jodium 131-waarden tussen 8.400 en 15.000 becquerel per kilo.

De Japanse autoriteiten kondigden aan dat de melk en bladgroenten uit de buurt van Fukushima niet meer verkocht mogen worden. “Alhoewel dit niveau geen gevaar vormt voor de volksgezondheid”, klonk het.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert intussen dat de voedingsmiddelen wel geconsumeerd mogen worden. “De korte blootstelling vormt geen risico voor de volksgezondheid”,
aldus Peter Cordingley.

Onwetendheid
Welke gevolgen het eten van dergelijke radioactief belaste levensmiddelen voor mensen op korte en op lange termijn heeft, is niet meteen duidelijk. Hoewel er al enkele tests werden gedaan op dieren, is er nog maar weinig geweten over het effect op het menselijk lichaam. Dit komt uiteraard door het kleine aantal beschikbare onderzoekssubjecten dat beperkt is tot slachtoffers van de atoombommen op de Japanse steden Nagasaki en Hiroshima in 1945 en de ramp in Tsjernobyl in 1986.

In Tsjernobyl werden na de kernramp geen jodiumpillen uitgedeeld en bleven de inwoners, onder wie veel kinderen, met jodium 131 gecontamineerde melk drinken. Wetenschappers nemen aan dat die melkconsumptie tot diverse kankergevallen heeft bijgedragen. Maar echte zekerheid bestaat daarover niet, aangezien de inwoners ook op andere manieren aan de straling werden blootgesteld.

Dodelijk

Wat de wetenschappers wel met zekerheid weten, is dat de directe blootstelling aan straling via de lucht dodelijk kan zijn. Grote dosissen straling kunnen al na enkele dagen de dood tot gevolg hebben. Lagere dosissen kunnen resulteren in een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker in een later stadium.

Bron: CNN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content