Het Westerse kolonialisme is er nog altijd

© EPA

De geslaagde aanslagen van Al-Qaeda op Amerikaanse doelwitten op 11 september 2001 hebben de wereld veranderd. Maar niet altijd op de wijze die was voorspeld – zo blijkt uit een serie analyses in de Geographical Journal.

De geslaagde aanslagen van Al-Qaeda op Amerikaanse doelwitten op 11 september 2001 hebben de wereld veranderd. Maar niet altijd op de wijze die was voorspeld – zo blijkt uit een serie analyses in de Geographical Journal. Conservatieve commentatoren zagen er meteen een aanleiding in om met een vierde wereldoorlog te beginnen, na de twee échte wereldoorlogen en de koude oorlog uit de vorige eeuw. De Verenigde Staten moesten zich voorbereiden op een ‘lange oorlog met mogelijk grote gevolgen voor de Westerse beschaving’.

Die oorlog kwam er, en hij kost de VS waarschijnlijk het leiderschap van de wereld, want de staatskas kan de enorme kosten niet meer dragen. Ook de Britten bevonden zich, als bondgenoten van de VS, snel in het oog van de storm, en zijn nu opnieuw in Afghanistan en Irak aan het vechten, zoals ze al deden in de twee vorige eeuwen.

De oorlogen wezen volgens sommige sociologen uit dat het Westerse kolonialisme nooit helemaal weg is geweest – iets wat de inmenging in Libië vandaag zou bevestigen. Toen de Britten in 2003 de Zuid-Iraakse stad Basrah innamen, was het de vierde keer in minder dan een eeuw tijd dat ze dat deden, zoals de vele militaire begraafplaatsen in Irak illustreren.

Het feit dat de aanslagen tegenwoordig met 9/11 aangeduid worden, en niet met een locatie, impliceert dat het belang ervan vooral in een tijdscontext moet worden gezien, en niet in de context van een plaats. Het was de wereld die destijds werd aangevallen, en niet louter de VS. Vele mensen over heel de wereld weten nog precies waar ze waren toen de aanslagen gebeurden, en de beelden zijn niet meer uit het collectieve geheugen weg te slaan.

Meer voor de hand liggend zijn de vaststellingen dat de aanslagen de schrik er goed injoegen, op vele plaatsen in de wereld, en dat uitzonderingsprocedures voor reizen naar en in vooral de VS ondertussen de norm zijn geworden. Bedrijven gespecialiseerd in het verzekeren van veiligheid hebben grote winsten gemaakt. Bange mensen zijn blijkbaar goede klanten. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content