Het mysterie van sterren voor je ogen

© Science Photo Library

Als je te snel opstaat, kun je sterretjes in je ogen zien. Een gevolg van foute prikkels in je hersenen als gevolg van de plotse beweging. Hetzelfde gebeurt als je een slag op je hoofd krijgt.

De sterretjes heten fosfenen in het wetenschappelijk jargon. Zelfs met je ogen dicht kun je ze zien, en ook bij blinde mensen duiken ze op.

Wetenschappers beschrijven in de Proceedings of the National Academy of Sciences pogingen om bij apen het mechanisme bloot te leggen dat aan de basis ligt van het ontstaan van fosfenen. Ze planten daarbij elektroden in de primaire visuele cortex van de dieren in. Die is verantwoordelijk voor de verwerking van zichtprikkels. Zo konden ze regelmatig fosfenen uitlokken, en er zelfs de afmetingen en kleuren van bepalen.

De experimenten passen in pogingen om te kijken of het mogelijk zou zijn de hersenen van blinden zo te stimuleren dat ze toch een vorm van ‘zicht’ krijgen op wat er in de wereld rondom hen gebeurt. Beelden van een camera zouden dan via elektrodes de relevante zones in de hersenen moeten prikkelen. Maar het is te vroeg om te zeggen of het zou kunnen werken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content