Het mysterie van het gat in Guatemala

04/06/10 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Guatemala City is getroffen door een bizar fenomeen: gapende gaten.

Het mysterie van het gat in Guatemala

© Reuters

Na de tropische storm Agatha verscheen onder de hoofdstad van Guatemala een indrukwekkend, schijnbaar eindeloos en perfect rond gat in de grond dat bovendien een volledig appartementsgebouw van drie hoog plotsklaps deed verdwijnen.

Het is niet de eerste keer dat de inwoners van Guatemala City getuige zijn van een dergelijk verschijnsel. In 2007 slokten twee gaten een kruispunt, enkele gebouwen en een gezin dat net het avondmaal aan het nuttigen was, op. Het vermoeden bestaat dat er nog meer dergelijke ondergrondse openingen in de stad verscholen zijn.

Grondwater

De gaten worden volgens geologen veroorzaakt door ondergronds circulerend grondwater dat in de bodem terecht komt via lekkende afvoerleidingen. Het arme Guatemala kan het zich financieel niet veroorloven om de oude en vervallen infrastructuur te herstellen. Op plaatsen waar de leidingen gebroken zijn, sijpelt het water in de grond die langzaam onstabiel wordt en erodeert.

Zo vormen zich op de duur gigantisch ondergrondse grotten waarvan de zijkanten voorturend instorten. Bij een storm zoals Agatha stijgt de druk op de rioolbuizen totdat die knappen en het overtollige water zich in de grond onder de stad verspreidt en het instortende gat alles erboven mee de dieperik in sleurt.

Agatha is de eerste tropische storm van het seizoen. Door de hevige regenbuien kwamen heuvelflanken naar beneden, overstroomden rivieren en werden huizen weggeveegd. Zo'n 150 mensen zijn tot nu toe omgekomen , maar er wordt nog verder gezocht naar slachtoffers onder de modder.

Lees meer over:

Onze partners