Het is snikheet

02/07/10 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

In Kleine-Brogel liep het kwik vrijdag om 17 uur op tot 35,8 graden. Vrijdag 2 juli is voorlopig de warmste dag van het jaar.

Het is snikheet

© Reuters

De private weerdienst Meteoservices in Leuven had dat verwacht.

Meteoservices voorspelde een gemiddelde maximumtemperatuur van 34 graden. In de Kempen kan het kwik door de subtropische lucht tot 37 graden oplopen, aan zee is het koeler met 25 graden en komt er een zeebries opzetten, zo luidde het.

Om 11 uur al meer dan 30 graden

In het Limburgse Kleine-Brogel was het kwik vrijdag om 11 uur al opgelopen tot 30,5 graden, zo bleek uit de waarnemingen van het KMI.

De meest "frisse" plaatsen in België (waar een meetstation staat en waarover is gerapporteerd) waren op dat moment Middelkerke en Saint-Hubert in Hoog-België met 25,3 graden.

Op het moment dat de weerkundigen in Ukkel hun neus buitenstaken, ervoeren zij op dat moment ter plaatse 29,5 graden. Het record voor 2 juli (in de periode 1921 tot 2008) is voor Ukkel 33,6 graden, aldus het KMI.

Het KMI verwachtte maxima van 29 graden aan zee, 29 tot 30 graden in Hoog-België en 34 graden in het centrum. In de Kempen stijgt het kwik mogelijk tot 36 graden, meent het weerinstituut op het plateau van Ukkel.

Slechte luchtkwaliteit

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) meldde intussen dat de luchtkwaliteit overal slecht is. Personen die hogere risico's lopen bij extreem hoge temperaturen werden daarom aangeraden thuis te blijven tijdens de warmste uren.

De index duidde vrijdagnamiddag 8 aan op een schaal van 10. Dat betekent dat de ozonconcentratie zich situeert tussen 151 en 200 microgram per kubieke meter (mg/m³). Volgens IRCEL veroorzaakt een hoge UV-straling de overvloedige vorming van ozon.

"De concentraties worden echter een beetje verminderd door een wind tussen 10 en 15 km/u", legt Olivier Brasseur van IRCEL uit. Volgens hem kon de Europese drempelwaarde van 180 µg/m3 vrijdagmiddag overal bereikt worden, vooral in het noordelijke deel van het land.

"De drempel is bedoeld om problemen bij personen met ademhalingsproblemen, ouderen en kinderen te voorkomen en hen te beschermen. Hen wordt geadviseerd fysieke activiteit te vermijden en binnen te blijven tot 22 uur", aldus Brasseur.

Rock Werchter

Ook op het festival Rock Werchter was het vrijdag puffen. Donderdag was het al een loodzware festivaldag, maar omdat de festivalgangers zich duidelijk goed hadden voorbereid bleven de gevolgen voor de hulpdiensten beperkt.

Een duizendtal personen had verzorging nodig. 750 tot 800 onder hen werden bevangen door de warmte.

De organisatoren hadden wegens de hitte op het festivalterrein gratis drinkwater voorzien. Ook de campings moeten water uitdelen. Uit testen bleek dat het water op één camping niet voldeed aan drinkwaterkwaliteit.

Lees meer over:

Onze partners