Het gaat niet goed met de opvoeding

Door de huidige advies- en informatiecultuur rond opvoeden zien ouders door de bomen het bos niet meer.

Emme Vandeginste onderzocht op welke manier ouders aangesproken worden door deskundigen over de opvoeding van hun kinderen. En dat over een periode van vijftig jaar. De basis voor het onderzoek is de gezinskrant De Bond.

“Deskundigen zeggen aan ouders, dat de ideale opvoeding niet bestaat.” aldus Vandeginste. “Ze stellen ouders al jaren gerust door te zeggen dat er geen kant-en-klaar recepten zijn voor een perfecte opvoeding”. Kortom: de almachtige expert bestaat niet, net zomin als de ideale opvoeder.

Cursussen

Dit neemt niet weg dat er een rode draad is in opvoedingsadvies: door het volgen van tal van studiedagen, vormingsmomenten, en cursussen, kan het met de opvoeding niet meer fout gaan. Een constante is daarom niet verwonderlijk dat de ouders geen schuld treffen, als ze maar blijven proberen.

Loopt het toch fout met de kinderen? Dan hebben de ouders niet genoeg geprobeerd, en zijn ze toch niet deskundig genoeg. De logische oplossing is dan om meer cursussen te volgen en nog aandachtiger zijn.

Druk

Dit alles zorgt volgens Vandeginste voor een enorme druk op de schouders van de ouders. Om hen minder onzeker te maken, worden ze ondersteund en komt er nog meer informatie en advies op de markt. Die advies- en informatiecultuur lijktt voor meer van hetzelfde te zorgen: onzekerheid. Ouders zien door de bomen het bos niet meer.

Emme Vandeginste deed mee aan de Vlaamse Scriptieprijs. Ook jouw scriptie is goud waard. Kijk op www.scriptieprijs.be en maak kans op 2500€.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content