Het einde van de wereld? Nu ook massale vissterfte

07/01/11 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

Na de vogels die dood uit de lucht vielen in de Verenigde Staten en Zweden, worden Nieuw-Zeeland, Brazilië en opnieuw de VS nu geconfronteerd met miljoenen dode vissen.

Sommigen zien er misschien het begin van de Apocalyps in, maar de voorbije twee weken werden overal ter wereld massale mysterieuze sterfgevallen van vogels, vissen en krabben gerapporteerd. Is er iets mis in het dierenrijk, of is er een logische verklaring?

In Brazilië spoelden onlangs honderden tonnen sardienen en meervallen aan bij de kust van Paranaguá. De massale vissterfte is waarschijnlijk te wijten aan de hoge concentratie algen die toxines produceren, waardoor bepaalde soorten, zoals de sardientjes, sterven.

Op de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werd dan weer een 'tapijt' van honderden dode snappers aangetroffen. De vissen zouden volgens de overheid verhongerd zijn door de weersomstandigheden. In het Britse Kent spoelden 40.000 dode krabben aan op het strand. Ook hier zou het extreme koude weer van de afgelopen weken in Groot-Brittannië een mogelijke oorzaak zijn.

2 miljoen vissen

Maar liefst 2 miljoen vissen werden dood aangetroffen in Maryland in de Verenigde Staten. Ook hier lijkt het koude weer de boosdoener. De vissen zijn gevoelig aan koud water en misschien waren ze te laat om naar warmere wateren te trekken. Nog in de Verenigde Staten werden massale vissterftes gerapporteerd in Florida en de Arkansas River, waar over een lengte van zo'n 30 km 100.000 dode vissen werden gespot. Wellicht gaat het hier om een bepaalde ziekte, aangezien de vissterfte slechts één vissoort trof.

Lees meer over:

Onze partners