Het einde van de man

31/08/10 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

Vrouwen veroveren steeds meer maatschappelijke sectoren op de mannen.

Het einde van de man

Of op z'n minst: hun vertegenwoordiging sluit steeds beter aan bij het gegeven dat ze de helft van het aantal mensen vormen.

In de Verenigde Staten zijn vrouwen sinds kort in de meerderheid op de arbeidsmarkt. Ook in België is er een inhaalmanoeuvre bezig, ten koste van het aantal als huisvrouw geregistreerde dames.

Er zijn al meer vrouwelijke dan mannelijke advocaten, en ook in andere beroepssectoren stijgt de vrouwelijke aanwezigheid.

In de politiek halen vrouwen ondertussen bijna 40 procent van de vertegenwoordiging in de parlementen. Alleen op het hoogste niveau houdt, zoals ook elders, het mannenbastion voorlopig stand.

Sociale vaardigheden


Hoe komt dat? De opmars van de vrouw gaat ongetwijfeld samen met de tendens dat fysieke kracht in een op diensten steunende maatschappij steeds minder doorweegt.

In een dienstenmaatschappij zijn communicatie en andere sociale vaardigheden, waarin vrouwen excelleren, meer aan de orde dan fysiek en verbaal geweld.

De veranderende maatschappelijke status van vrouwen en mannen heeft gevolgen voor de gezinsstructuur. De beelden van de kostwinner en de alfaman brokkelen af. De dromen van een oudste zoon en van een kinderrijk gezin zijn achterhaald.

Loonkloof

Toch zijn lang niet alle historische ongelijkheden weggewerkt. De loonkloof, bijvoorbeeld, raakt maar niet gedicht. Volgens Katlijn Malfliet, voorzitter van de Vrouwenraad, blijft het werken om de gevolgen van achterhaalde maatschappijbeelden te elimineren.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners