Het dilemma voor een baby in de baarmoeder

Een baby in de baarmoeder kan energie gebruiken om zijn hersenen maximaal te laten groeien of hij er voor opteren om alvast een voorraadje vet op te slaan voor de eerste maanden na de geboorte.

Het is maar goed dat je niet voor alles zelf een beslissing moet nemen, dat het lichaam het voor je doet zonder dat je druk ervaart over de kwestie of het wel goed is.

Een baby in de baarmoeder kan energie van de moeder gebruiken om zijn hersenen, een energetisch duur orgaan, maximaal te laten groeien, maar hij kan er ook voor opteren om alvast een voorraadje vet op te slaan voor de eerste maanden na de geboorte. Een keuze die mee bepaald wordt door wat de moeder aanvoert, en door de genetische constellatie van de baby.

Latere leven
Maar de keuze is niet zonder gevolgen. Wetenschapper stellen in de Public Library of Science ONE dat wat er uit de bus komt, een effect heeft op het latere leven van een kind. Want een baby die al in de baarmoeder relatief veel vet opsloeg, heeft ook als vierjarige nog altijd meer vet dan andere kinderen.

Vooral de grootte van de moederkoek blijkt te bepalen hoeveel vet een baby opslaat. Met een kleine moederkoek is er weinig overschot, en gaat er meer energie naar de hersenen dan naar het aanleggen van een reserve.

Obesitas
De link naar de groeiende pandemie van obesitas werd in de studie snel gelegd. Want door het overmatige voedselaanbod in onze Westerse wereld zijn er geen grote beperkingen op energietoevoer meer, en kunnen baby’s al in de baarmoeder beginnen met het aanleggen van een waarschijnlijk meestal overbodige vetreserve. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content