Hersenen vervormen zelfbeeld van vrouwen

15/06/10 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Volgens onderzoek zien vrouwen écht een dikkere versie van zichzelf in de spiegel.

Hersenen vervormen zelfbeeld van vrouwen

De vrouwelijke hersenen zijn in staat om het eigen lichaamsbeeld 'grondig te vervormen', waardoor vrouwen zichzelf in de spiegel kleiner en tot tweederde breder zien dan ze in werkelijkheid zijn.

Volgens wetenschappers van de University College London is dit een mogelijke reden waarom slanke vrouwen die in de spiegel kijken zichzelf zo vaak te dik vinden.

"Sommige mensen kijken in de spiegel en krijgen informatie die hen zegt dat ze niet te dik zijn, maar ze kunnen die info niet gebruiken om dat vervormde lichaamsbeeld uit hun hoofd te zetten. Het is mogelijk dat deze impliciete vervormde percepties het lichaamsbeeld gaan domineren en zo uiteindelijk de manier waarop iemand naar zijn of haar lichaam kijkt, kan beïnvloeden", aldus Matthew Longo, die het onderzoek leidde.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een experiment met de handen van enkele vrijwilligers. Aan hen werd gevraagd om hun linkerhand onder een bord te leggen en de positie van de knokkels en vingertoppen te raden.

Anorexia

Over het algemeen schatten de proefpersonen hun handen tweederde breder en een derde korter dan de werkelijke afmetingen. Bij vrouwen die extra gevoelig zijn voor hun uiterlijk kan dit effect nog groter zijn.

Volgens de wetenschappers is de zogenaamde 'positiegevoeligheid' afhankelijk van twee soorten informatie. De eerste bestaat uit signalen van spieren en gewrichten die zeggen of ledematen gebogen of gestrekt zijn. De hersenen verschaffen op hun beurt een mentaal model van de vorm en grootte van elk lichaamsdeel.

Het onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences' verscheen, moet bijdragen om eetstoornissen zoals anorexia beter te begrijpen.

Lees meer over:

Onze partners