Live HERLEES: Mission accomplished! Rendez-vous tussen Rosetta en haar komeet is succesvol

06/08/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 11:40

Woensdag is geschiedenis geschreven. Na een reis van meer dan tien jaar is de Europese sonde Rosetta aangekomen bij 67P/Churyumov-Gerasimenko, een primeur in de ruimtevaart. En het avontuur van Rosetta is nog maar begonnen.

HERLEES: Mission accomplished! Rendez-vous tussen Rosetta en haar komeet is succesvol

© ESA

 • Afspraak op 11 november voor de apotheose

  In november volgt de apotheose van het hele kometenliefdesverhaal. Dan zal de onbemande lander Philae vanop slechts enkele kilometers proberen te landen op de komeet om vervolgens een jaar lang materiaal te vergaren en net als de moedersonde data leveren om meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. De wekker voor de lander ging daarvoor al met succes op 28 maart af na een winterslaap van 39 maanden. De feitelijke landing van de Philae, voorzien voor 11 november, zal ongetwijfeld opnieuw voor spannende momenten zorgen.

  Knack.be zorgt dan opnieuw voor een live verslag.

 • Mission accomplished!

  Wetenschappers van de ESA juichen (op hun eigen wetenschappelijke manier) na de succesvolle aankomst van Rosetta bij haar komeet. Een ESA-wetenschapper vergelijkt het met de aankomst in Disneyland. 'En we zijn nog niet eens uitgestapt!. De grootste rollercoaster staat alvast op 11 november op de agenda.

 • Goed begonnen

  De controlecommissie bevestigt dat het 6 minuten durende manoeuvre om in een baan rond de komeet te komen goed is gestart.

 • 22 minuten wachten...

  Het grote ruimtemanoeuvre is achter de rug. Het is nu wachten tot 11.22 uur vooraleer het signaal van Rosetta de Aarde bereikt met al dan niet goed nieuws. Ruimteliefhebbers, hou de Twitter-account van Rosetta in de gaten!

  Ter info: zelfs de lander Philae heeft een eigen Twitter-account en hij weet ook hoe te retweeten.

 • Boodschap van Rosetta

  Moment van de waarheid: is de missie een succes of niet?

 • De 3 mijlpalen van Rosetta

  1. Het is de eerste missie die in een baan rond een komeet wordt gebracht en er ook zal op landen.

  2. Rosetta zal het eerste ruimtetuig zijn om een komeet van dichtbij te bekijken hoe het hemellichaam verandert terwijl het steeds meer de zon nadert.

  3. Het is de eerste missie om gedurende een langdurige periode de kern en de omgeving van een komeet te onderzoeken.

 • We zijn er bijna

  Rosetta komt langzaam in positie om in een baan rond de komeet te komen. Daarvoor zal een zogenaamd 'orbit correction manoeuvre' (OCM) worden uitgevoerd. Deze specifieke OCM die om 11 uur plaatsvindt kreeg de naam 'CATI' voor 'Close Approach Trajectory', die zo'n 6 minuten zal duren.

  Over een halfuur zal de controlemissie in Duitsland weten of het manoeuvre gelukt is.

 • De mensen achter Rosetta

  Missies zoals deze van vandaag hebben heel wat voeten in de aarde. Deze foto toont 26 wetenschappers die Rosetta hebben geholpen om haar bestemming te bereiken.

 • Livestream ESA: '2014 is het jaar van Rosetta'

  De livestream van de Rosetta-missie is op de website van de ESA van start gegaan met eerst een aantal toespraken over het ontstaan en het belang van de missie.

  Volg het hier.

  Livestream Rosetta-missie

  Livestream Rosetta-missie © /

 • Samen naar de zon

  Rosetta zal de hele maand augustus in een driehoekige baan rond de komeet vliegen om het hemellichaam in kaart te brengen, alsook de kracht van het zwaartekrachtsveld te onderzoeken. Dit alles zal gebeuren terwijl Rosetta en haar komeet samen naar de zon vliegen. Gewapend met deze informatie zal Rosetta een geschikte landingsplaats zoeken en tot op een afstand van 30 km komen voor de uiteindelijke landing op 11 november.

 • Spannende momenten bij de ESA

  Een halfuurtje. Zo lang zal het duren vooraleer de ESA-wetenschappers weten of het rendez-vous gelukt is. Het is niet de eerste keer tijdens deze missie dat de kalmeerpilletjes klaarstaan in het hoofdkwartier van de ESA. In januari werd Rosetta na een winterslaap (om energie te besparen) opnieuw gewekt. Ook toen moesten de wetenschappers wachten op een signaal van Rosetta om te weten of de ruimtesonde de wekker gehoord had. Maar in plaats van de '7 minutes of terror' bij de landing van het Marswagentje Curiosity in 2012, waren het deze keer maar liefst meer dan '7 hours of terror' voor er gejuich in de controlemissie uitbrak.

  De website van de ESA biedt een livestream aan van het hele event vanaf 10 uur

 • Komeet of badeend?

  Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko of 'Chury' voor de vrienden is zowat de grootte van de Mont Blanc. Sinds eind juni 2014 stuurt Rosetta beelden van de komeet door en die waren al een revelatie op zich: de komeet blijkt een haltervorm te hebben. Sommigen zien er een badeend in, anderen een stuk gember. De zoon van de projectleider van de Rosetta-missie, de Nederlander Fred Jansen, noemt het 'een appel waar God een hap uit heeft genomen'.

  Uit de beelden blijkt dat de landing met de lander Philae in november moeilijker zal zijn dan eerst gedacht omwille van het grillige komeetoppervlak.

  Een beeld van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, genomen door Rosetta op 1 augustus op een afstand van 1.000 km.

  Een beeld van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, genomen door Rosetta op 1 augustus op een afstand van 1.000 km. © ESA

 • Wat staat er vandaag precies te gebeuren?

  Rosetta wordt vanaf 10 uur tot op een afstand van 100 km van de aan 135.000 km/u razende komeet gebracht om vervolgens drie driehoekige loops te maken rond de komeet die elk een aantal dagen zullen duren. De komeet bevindt zich zo ver van de Aarde dat de controlemissie van de ESA een halfuur zal moeten wachten vooraleer ze een signaal terugkrijgen van Rosetta met de melding dat het manoeuvre gelukt is. Voor zij die zowat hun hele carrière aan deze missie hebben gewijd, zal dit intermezzo geen plezier worden.

 • Waarom moeten we opgewonden zijn over dit rendez-vous?

  De gebeurtenis van vandaag is zonder meer historisch. Nog niet veel kometen hebben in de geschiedenis van de ruimtevaart bezoek gekregen van een ruimtetuig. De meeste kometen worden immers vanop de Aarde bestudeerd, zoals de beroemde komeet Halley. Nooit eerder werd dan ook een ruimtetuig in een baan rond een komeet gebracht. Als dit vandaag lukt, wacht ons op 11 november een andere primeur. De eerste landing ooit van een ruimtetuig op een komeet.

 • Waarover gaat het?

  De Rosetta van het Europees Ruimtevaartbureau ESA schrijft vandaag geschiedenis door als eerste ruimtetuig ooit in een baan rond een komeet in de ruimte te gaan. De ruimtesonde begon op 2 maart 2004 met haar reis naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Meer dan 10 jaar en meer dan 6,4 miljard km later heeft Rosetta vandaag eindelijk haar langverwacht rendez-vous met de komeet. Technici hebben de snelheid van de onbemande sonde ondertussen afgeremd tot zowat 2.800 km per uur voor de ontmoeting tot 100 km afstand van de komeet. Bedoeling is informatie te vergaren over het gedrag en de samenstelling van het hemellichaam, wat meer moet leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

  De sonde zal in november ook de lander Philae naar het komeetoppervlak sturen, nog een primeur in de ruimtevaart.

  Lees ook: Na reis van 10 jaar: kometenjager Rosetta heeft afspraak met ruimtegeschiedenis

Onze partners