Helft Amerikanen twijfelt aan de oerknal

22/04/14 om 16:49 - Bijgewerkt op 23/04/14 om 19:16

Een studie wijst uit dat 51% van de Amerikaanse bevolking haar twijfels heeft over de oerknaltheorie. Daarnaast zijn vier op de tien Amerikanen er ook niet zo zeker van dat de Aarde opwarmt.

Helft Amerikanen twijfelt aan de oerknal

Uit een onderzoek van Associated Press dat in maart werd uitgevoerd blijkt dat meer dan de helft van de Amerikanen twijfelt of de zogenaamde oerknal het universum 13,8 miljard jaar geleden deed ontstaan. Ook de ouderdom van de aarde, alsook de evolutietheorie worden door de Amerikanen in vraag gesteld. Zo'n vier op de tien Amerikanen is er niet zeker van of gelooft helemaal niet dat de aarde opwarmt.

Vooral Republikeinen twijfelen

De onderzoekers zien bovendien een verband tussen het al dan niet geloven in de wetenschappelijke concepten en de politieke voorkeur. Waar de Democraten steevast in de wetenschappelijke theorie geloven, doen de Republikeinen dat veel minder. Ook religie speelt een rol. Wie regelmatig een kerkdienst bijwoont, is eerder geneigd het ontstaan en de leeftijd van de aarde en de evolutietheorie in vraag te stellen dan wie dat niet doet.

Randy Schekman, winnaar van de Nobelprijs voor de geneeskunde in 2013, heeft een verklaring voor de resultaten van het onderzoek. "Wetenschappelijke onwetendheid is sterk aanwezig in onze maatschappij en dergelijke attitudes worden ook nog eens versterkt wanneer sommige van onze leiders openlijk bewezen feiten bestrijden", zegt hij.

Het onderzoek gebeurde via KnowledgePanel, een online bevragingssysteem van Associated Press dat representatief is voor de Amerikaanse bevolking. Via online interviews polsten onderzoekers naar de overtuiging van de Amerikanen met betrekking tot verschillende vaststaande wetenschappelijke concepten. (TE/KVW)

Onze partners