Hartslagmeter kan levens redden bij aardbevingen

18/09/13 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

Bij aardbevingen of tornado's kunnen slachtoffers in de toekomst sneller worden opgespoord. Een nieuw apparaat, de Finder, is namelijk in staat een hartslag te meten onder hoge bergen puin.

Hartslagmeter kan levens redden bij aardbevingen

Ravage veroorzaakt door orkaan Sandy © Reuters

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben een apparaat met microgolfradar ontwikkeld. Dit toestel, de Finder, is in staat een hartslag te meten onder puin en kan zo levens redden bij aardbevingen of orkanen, schrijft The Huffington Post.

De Finder (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) heeft al bij 65 zoekopdrachten zijn nut bewezen. Bij een van de proeven kon het apparaat een hartslag onder tien meter puin detecteren. Bovendien meet de radar door zes meter beton en dat van op een afstand van dertig meter.

Verschil dier en mens

Het hypergevoelige toestel maakt zelfs een onderscheid tussen een hartslag van een mens en een hartslag van een dier. "Dit apparaat is een aanvulling op de huidige hulpmiddelen bij reddingsoperaties- zoals luisterapparaten, videocamera's en honden - om de aanwezigheid van levende slachtoffers onder puin op te sporen", vertelt programmamanager John Price op de website van NASA.

De Finder is erg gebruiksvriendelijk voor hulpverleners. "Het toestelletje moet op de hoop puin gericht worden en als er iemand onder ligt, zie je binnen de vijf minuten de hartslag op de Finder verschijnen", aldus Price.

Lees meer over:

Onze partners