Handen wassen neemt twijfels weg

07/05/10 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Pontius Pilatus deed het al eerder, maar nu blijkt het ook echt te werken. Je handen wassen in onschuld.

Handen wassen neemt twijfels weg

Wie na het nemen van een zware beslissing zijn handen wast, verlost zichzelf van twijfels of schuldgevoelens. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Amerikaanse Michigan-universiteit.

De wetenschappers lieten een groep mensen hun handen wassen na het maken van een keuze. Opvallend was dat ze daarna hun beslissing niet gingen rechtvaardigen, wat normaal wel het geval is. Mensen sommen namelijk vaak een reeks positieve argumenten op om hun twijfels of schuldgevoelens over hun keuzes weg te werken.

"Je handen wassen is niet alleen een lichamelijke zuivering, maar ook een soort morele zuivering", zegt Spike Lee die het onderzoek leidde.

Uit het onderzoek blijkt ook dat handen wassen ervoor zorgt dat mensen ook minder snel keuzes maken op basis van beslissingen die ze in het verleden maakten. Uit eerdere studies bleek al dat we bij het nemen van een beslissing vaak teruggrijpen naar keuzes die we in het verleden maakten.

Pilatus' trucje

Het ritueel van de handen wassen komt voor in veel verschillende godsdiensten en culturen waar mensen hun zonden letterlijk kunnen wegwassen. Denk maar aan Pontius Pilatus die zijn handen waste als teken van onschuld, nadat hij Jezus tot het kruis had veroordeeld. Zijn trucje blijkt nu dus effectief te werken.

Lees meer over:

Onze partners