Hackers hebben het op uw lichaam gemunt

© Getty Images/iStockphoto
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de tv-serie ‘Homeland’ kreeg de president van de VS een hartaanval nadat terroristen zijn pacemaker hackten. Dat scenario komt ook in het echt dichterbij, waarschuwen wetenschappers. Mensen zullen steeds meer cyborgs worden. En dus kwetsbaarder voor computerboeven.

De cyborg (kort voor ‘cybernetic organism’), een mix van mens en machine, is een bekend gegeven uit de sciencefiction. Darth Vader uit Star Wars is er één. Of Robocop. Of de Man van Zes Miljoen uit de jaren zeventig.

Dat we onze eigen lichamen verbeteren met technologische hulpmiddelen is niet nieuw. Een bril is in principe niet anders. Een pacemaker of een insulinepompje evenmin. Dichter bij de sciencefiction kom je wanneer je denkt aan cochleaire implantaten, de rechtstreeks met de hersenen verbonden hoorapparaatjes waarmee sommigen doven nu al rondlopen. Ook voor blinden worden zulke gadgets ontwikkeld.

Die ontwikkelingen zullen verder gaan. Zodoende worden de kansen voor hackers om schade aan te richten steeds groter. Daarover debatteerden wetenschappers op de conferentie Future Fest vorige week in Londen.

Overdosis per internet

“In de toekomst zullen chronische ziekten behandeld worden met geïmplanteerde apparaatjes”, zei Sadie Creese. Zij is de directeur van het Global Centre for Cyber Security Capacity op de Oxford-universiteit in Engeland en werd geciteerd oor de Amerikaanse website Slate. “Die apparaten zullen gebruikt worden om je medische toestand door te seinen aan je zorgverstrekkers, waar die zich ook bevinden. Je kan je voorstellen dat dokters rondom de wereld – of je plaatselijke huisarts – een app gaan gebruiken die hen verwittigt wanneer er iets mis is met een patiënt.”

Op dezelfde conferentie illustreerde de psycholoog Bertolt Meyer waar dat toe kan leiden. Hij heeft een hoogtechnologische kunsthand. “Mijn bionische hand gaat samen met een iPhone-app”, zei hij. “Dat geeft het woord ‘hacking’ een hele nieuwe dimensie, want als iemand mijn phone hackt, zou hij ook mijn hand controleren.”

Meyers hand kan 360 graden draaien. Dat is een leuk kunstje op een conferentiepodium. Ernstiger wordt het, stipt hij aan, als je weet dat ook insulinepompjes voor diabetici nu draadloos gecontroleerd worden met computers. Op die manier zou een hacker iemand over het internet een overdosis insuline kunnen toedienen.

Rennen als Usain Bolt

De ontwikkelingen staan ondertussen niet stil. De voortgang in intelligente kunstledematen in de VS wordt gestimuleerd door de oorlogen in Afghanistan en Irak, waar heel wat veteranen verminkt van thuiskwamen. Zo worden er steeds betere resultaten geboekt met verbinden van kunstledematen met het zenuwstelsel, zodat de dragers ze met hun gedachten kunnen bedienen.

Gespeculeerd wordt dan dat op een gegeven moment misschien niet meer alleen gehandicapten kunstmatige lichaamsdelen zullen willen. Die raken op den duur zo geavanceerd dat ze beter zullen zijn dan de natuur. Wie wil er niet rennen als Usain Bolt, zien als een adelaar en springen als Michael Jordan?

“De waarheid is dat het nu al zo ver is, maar dan alleen voor bepaalde kwalen”, zegt Sadie Creese. “Geef het nog vijf tot tien jaar en we lopen allemaal rond met zulke apparaten.”

Afpersen

In een wereld waar dat soort dingen populair is, liggen de kansen voor het grijpen voor hackers. Creese waarschuwt voor situaties waarin hackers de controle over de bionische lichaamsdelen van mensen overnemen en ze pas weer teruggeven aan de eigenaar als er losgeld betaald is. Of waarin ze hetzelfde flikken met grote groepen mensen tegelijkertijd.

“Stel jezelf in de plast van een misdadiger”, zegt ze. “Als mensen bereid zijn om honderd pond te betalen om de controle terug te krijgen en je valt 100.000 mensen aan, dan gaat het over veel geld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content