Grote verplaatsingen hebben hun nut

© ThinkStock

Migranten hebben meer succes met de voortplanting dan residente mensen.

De administratie van de Canadese regio Quebec is altijd zo sterk geweest, dat ze nu bruikbaar is voor sterke analyses op vele fronten. Ze laat toe de evolutie van de populatiestructuur vanaf het einde van de 17de eeuw tot nu te reconstrueren.

In het vakblad Science tonen wetenschappers met deze databank aan dat migratie nuttig kan zijn. De eerste linie van migranten, die dus in nog niet gekoloniseerde regionen terechtkwam, was altijd succesvoller dan de achterblijvers, omdat de reizigers niet alleen meer kinderen kregen dan de rest, maar ook meer kinderen die in leven bleven tot ze zelf kinderen konden krijgen. Dat selectieproces kan de mate van migratie bevorderd hebben, op voorwaarde natuurlijk dat de drang tot migreren op zijn minst gedeeltelijk een genetische component heeft.

Migratie kan wel leiden tot de toename van de frequentie van genetische afwijkingen, omdat de populaties waarop individuen voor hun voortplanting kunnen terugvallen, klein zijn. Ook daarvan zijn voorbeelden gevonden in de Quebecse gegevensbank.

Omdat de studie uitsluitend betrekking heeft op migraties van mensen die als boeren leefden, kan er jammer genoeg niets uit worden afgeleid over hoe ze de mensheid beïnvloedden toen die nog uitsluitend uit jagers en verzamelaars bestond. Feit is dat migratie gunstig kan zijn, wat logisch klinkt, anders zou ze niet zo stevig in het menselijke gedragsarsenaal zijn vastgelegd.

Het verhaal heeft geen relevantie voor het in extreemrechtse kringen als potentieel gevaarlijk geïdentificeerde verschijnsel dat migranten vandaag bij ons meer kinderen krijgen dan wijzelf.

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content