Grootschalige zoektocht naar buitenaards leven: 'Belangrijk om te weten of de mens alleen is'

20/07/15 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:11

Fysicus Stephen Hawking steunt een zeer ambitieus programma dat op zoek gaat naar buitenaards leven. 'In een oneindig universum moeten er sporen van leven zijn.'

Grootschalige zoektocht naar buitenaards leven: 'Belangrijk om te weten of de mens alleen is'

Stephen Hawking © Reuters

Fysicus Stephen Hawking heeft maandag zijn steun toegezegd voor een programma dat gaat zoeken naar buitenaards leven. Dat programma moet 10 jaar lopen en is 100 miljoen dollar waard. Bedoeling van het "Breakthrough Listen Initiative" is de zoektocht naar buitenaards leven te versnellen. Die zoektocht moet gebeuren met twee van 's werelds krachtigste telescopen.

Het programma gaat gebruikmaken van Amerikaanse en Australische telescopen om de 1 miljoen sterren die het dichtst bij de aarde staan, te monitoren. Dat wordt het "meest krachtige, uitgebreide en intensieve wetenschappelijk onderzoek ooit ondernomen naar signalen van intelligent leven", klinkt het. Er wordt een apart programma opgericht om een wedstrijd te financieren waarmee "Breakthrough Messages" opgesteld worden.

Die berichten moeten "de mensheid en de planeet Aarde voorstellen, en moeten ooit eens naar een andere beschaving gestuurd kunnen worden", aldus de organisatie, een initiatief van Yuri Milner, een Silicon Valley-ondernemer van Russische oorsprong.

"Ik ondersteun dit initiatief en de zoektocht naar buitenaards leven", zei Hawking bij de voorstelling in Londen. "In een oneindig universum moeten er sporen van leven zijn. Ergens in de kosmos, misschien, kijkt intelligent leven."

'Mens heeft een diep verlangen om bij te leren'

'De mens heeft een diep verlangen om bij te leren.Wij zijn sociale wezens. Het is belangrijk om te weten of we alleen zijn in het heelal.'

Op de site van de Britse krant The Guardian staat een filmpje waarin Stephen Hawking tekst en uitleg geeft bij het project.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners