Groot aantal ouderen engageert zich niet in maatschappij

© iStock

De Vlaamse socioloog Guido Cuyvers heeft in de schoot van de Universiteit van Amsterdam meegewerkt aan een studie die zicht wil krijgen op de rol die oudere mensen in onze maatschappij kunnen spelen.

De analyse van socioloog Guido Cuyvers en zijn team, gebaseerd op 23 casestudy’s, verscheen in The Journal of Aging Studies. Hun conclusie bevestigde een eerdere omschrijving van de derde leeftijd als ‘de kroon op het leven’.

Senioren hebben veel ervaring als ze de arbeidsmarkt verlaten, terwijl ze fysiek nog in orde zijn en niet te veel verplichtingen hebben. Daardoor kunnen ze zich nuttig maken, door dingen te doen waar ze zelf ook vreugde in vinden en waarmee ze zichzelf verder kunnen vervolmaken. Dat ze zich daarbij vaak belangeloos inzetten, maakt het voor een aantal organisaties met bescheiden middelen mogelijk hun activiteiten uit te breiden. Het aantal senioren groeit ook met de jaren, zodat hun impact groeit.

Tot een halve eeuw geleden werden gepensioneerden als ‘problematisch’ beschouwd. Soms werden ze ronduit vijandig behandeld, want alleen werken werd naar waarde geschat. Die tijd is voorbij, hoewel er nog altijd een substantieel aantal ouderen is dat afhaakt en zich niet engageert in de maatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content