Grijze walvis bedreigd door Russische olie-exploitatie

© Reuters

Volgens wetenschappers en de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) vormt seismologisch onderzoek voor olieboringen in het oosten van Rusland een serieuze bedreiging voor de grijze walvis. De IWC vraagt het Russische oliebedrijf Rosneft zijn geplande onderzoek met een jaar uit te stellen.

Met maar 130 exemplaren en 20 broedende vrouwtjes is de grijze walvis een bedreigde diersoort. Elke zomer komen de dieren samen in de wateren rond het eiland Sakhalin. Wetenschappers vermoeden ook dat het de plek is waar de walvissen hun kalveren naar voedsel leren zoeken op de zeebodem.

De seismologische onderzoeken naar gas- en olievoorraden zijn net gepland wanneer de meeste grijze walvissen er ook zullen zijn. De bedreigde walvissen kunnen door het onderzoek moeilijker aan eten geraken en zouden zelfs verdreven kunnen worden uit hun gebied.

Onderzoek uitstellen

Het IWC vraagt om de onderzoeken met een jaar uit te stellen tot het begin van volgend seizoen wanneer er zo weinig mogelijk walvissen aanwezig zijn rond het eiland Sakhalin. De commissie vroeg eerder ook al aan het Russische oliebedrijf Sakhalin Energy haar onderzoeken later te plannen. Dat bedrijf ging wel in op de vraag en voert momenteel haar onderzoek volgens de aanwijzingen van de wetenschappers.

Rusland zegt op de hoogte te zijn van het probleem, maar om financiële redenen zou het uitstellen van het onderzoek niet meer mogelijk zijn. Het onderzoek zou vorig jaar al gepland zijn en de huur van al het nodige materiaal, zoals een schip, is ook al vastgelegd.

De wetenschappers spreken van ‘cruciale gevolgen’ mocht het onderzoek toch op het geplande tijdstip doorgaan. “We zien een lichte vooruitgang in de populatie van de grijze walvis, maar dat zou allemaal teniet kunnen worden gedaan als de dieren verstoord worden in hun voedselgebieden”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content