Grieken speculeren over ontdekking graf Alexander de Grote

23/08/13 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Niemand weet waar Alexander de Grote begraven ligt. Een archeologische vondst in Noord-Griekenland voedt nieuwe speculaties.

De ontdekking van een grote aarden wal rondom een graf heeft in Griekeland speculaties uitgelokt, dat het om het graf van de legendarische Macedonische koning Alexander de Grote kan gaan. Rond het graf in de buurt van Amphipolis in de Noord-Griekse provincie Macedonië is een 500 meter lange wal ontdekt. De bevoegde archeologe van de streek, Katerina Peristeri, probeerde een eind te maken aan de gissingen.

Groot graf uit vierde eeuw voor Christus

"Het is echt niet serieus om over het graf van Alexander te spreken", zei ze op de Griekse radio. Eerder hadden al vele amateurarcheologen en websites gespeculeerd dat het om het graf van Alexander zou kunnen gaan. Het nieuws verspreidde zich erg snel.

Peristeri zei dat de vondst weliswaar niet onbelangrijk is, maar dat het gaat om een groot graf uit de vierde eeuw voor Christus. Alle andere geruchten slaan nergens op, voegde de archeologe eraan toe, die voor de opgravingen in de antieke Macedonische stad Amphipolis bevoegd is.

Nog niet gestart met blootlegging

"We zijn nog niets eens begonnen aan het blootleggen van het graf zelf. Hoe kunnen we nu al zeggen waarover het gaat", zei Peristeri op de radio.

Alexander de Grote is in 323 voor Christus in Babylon gestorven. Zijn stoffelijke resten zouden in een mausoleum in Egypte bewaard zijn. Sinds de late oudheid zijn de sporen naar het graf verdwenen. Avonturiers en archeologen hebben de voorbije decennia gezegd dat ze het graf in de Egyptische oase Siwa, in Alexandrië, maar ook in Oezbekistan en zelfs in het noorden van Australië hebben ontdekt. (Belga/AVE)

Onze partners