Greenwich Mean Time binnenkort verleden tijd?

© Epa

Al 130 jaar wordt de tijd gemeten volgens de Greenwich Mean Time (GMT), maar die zou binnenkort wel eens tot de geschiedenisboeken kunnen behoren.

De GMT is gebaseerd op de rotatie van de aarde en het moment waarop de zon op haar hoogste punt de nulmeridiaan van Greenwich overschrijdt. De GMT is één van de tijdzones en was lange tijd de standaardtijd bij internationaal communicatieverkeer.

De GMT werd in 1884 geïntroduceerd. Maar omdat de aarde geen honderd procent constante snelheid heeft, kan de duur van elke dag verschillend zijn. Om dat te compenseren werd in 1972 de GMT vervangen door de Universal Time Coordinated (UTC). Daar wordt op geregelde tijdstippen een “schrikkelseconde” aan toegevoegd om gelijke tred te houden met de rotatietijd van de aarde, die in Greenwich wordt gemeten.

Maar in de moderne wereld van internet en gps-systemen is een grotere accuraatheid onontbeerlijk. Elke keer er een schrikkelseconde aan atomische klokken en wereldwijde computernetwerken wordt toegevoegd, bestaat de kans op chaos.

Wetenschappers willen daarom dat de tijd volledig gebaseerd is op atomische klokken. Dat betekent echter dat wanneer de aarde trager roteert, “echte” dagen langer zouden worden dan de officiële atomische dagen. Pas om de vijftig jaar zou dan een grootschalige correctie van één minuut gebeuren waardoor de kans op fouten daalt.

In januari 2012 wordt over het onderwerp gestemd bij de International Telecommunication Union in Genève. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content