Greenpeace vormt boom voor Congo

28/06/10 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Greenpeace wil de aandacht vestigen op de precaire situatie van het Congolese oerwoud.

Greenpeace vormt boom voor Congo

© Philip Reynaers - Greenpeace

Een paar honderd sympathisanten van milieubeweging Greenpeace hebben in het Brusselse Jubelpark een grote boom gevormd.

Een foto van die reuzegrote boom werd, samen met een petitie, afgegeven aan de Belgische delegatie die naar Congo vertrok om daar het feest voor de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid bij te wonen.

Greenpeace hoopt dat die ook aandacht zal hebben voor de precaire situatie van het Congolese oerwoud.

Tweede groene long

De Congolese bossen vormen het tweede grootste woud ter wereld, na het Amazonewoud. "Ze zijn dan ook de tweede grote groene long van onze planeet", zegt An Lambrechts, verantwoordelijke voor de bossencampagne van Greenpeace.

"Daarnaast zijn de Congolese bossen voor levensbelang van de plaatselijke bevolking zelf. Twee op de drie Congolezen, zo'n 40 miljoen mensen, overleven dankzij die bossen."

Houtkap

Tenslotte vertegenwoordigen de Congolese wouden ook een enorme schat aan biodiversiteit. "Maar hun voortbestaan is bedreigd door de uitbreiding van de industriële houtkap en andere vormen van ontginning zoals mijnbouw en oliewinning", aldus René Ngongo van Greenpeace Afrika.

"De houtkapindustrie heeft momenteel zo'n 12 miljoen hectare aan
kapvergunningen op zak maar draagt amper bij aan de lokale
ontwikkeling. Bovendien heeft de lokale administratie nauwelijks middelen om haar te controleren."

Greenpeace pleit dan ook voor een beter bestuur en een versterking van de bestuurlijke capaciteit in Congo. "Landen als België kunnen daarbij helpen. De ontwikkelingshulp moet gericht ingezet worden om de autonomie van de lokale gemeenschappen te versterken."

Lees meer over:

Onze partners