'Grafeen is het wondermateriaal van de 21e eeuw'

28/01/13 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

Grafeen kan voor de 21ste eeuw betekenen wat plastic voor de 20ste eeuw betekende, zo voorspelt de Europese Commissie die voor een onderzoek naar deze opkomende technologie 1 miljard euro vrijmaakt.

'Grafeen is het wondermateriaal van de 21e eeuw'

© EPA

Grafeen biedt een uitzonderlijke combinatie van natuurkundige en scheikundige kwaliteiten: zeer dun, een zeer goede geleider van elektriciteit, veel sterker dan staal en unieke optische eigenschappen.

"Grafeen is het nieuwe wondermateriaal. Het zal allicht voor vele toepassingen silicone vervangen, bijvoorbeeld in een nieuw soort microchip", aldus Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes.

Graphene Valley

Kroes, die luidop droomt van een Europese Graphene Valley, maakte bekend dat dit veelbelovende onderzoeksproject wordt bedacht met een subsidie die kan oplopen tot een miljard euro.

Het grafeenproject wordt geleid door professor Jari Kinaret van de Chalmers-universiteit in het Zweedse Göteborg, maar er doen meer dan 100 onderzoeksgroepen mee. Er zijn vier Nobelprijswinnaars bij betrokken en ook verscheidene Belgische onderzoeksinstellingen doen mee.

Het menselijke brein

Een ander project dat de komende jaren door Europa wordt gesubsidieerd is The Human Brain, dat het meest gedetailleerde model van het brein ter wereld zal ontwikkelen. Via haarfijne simulaties moet dit project de wetenschap op weg zetten naar nieuwe behandelingen van neurologische en aanverwante aandoeningen en kan het werk ook het pad effenen voor intelligente computersystemen die het menselijk brein nabootsen.

Aan het Human Brain-project, dat wordt geleid door professor Henry Markram van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne, doen vorsers van de KU Leuven en meer dan tachtig andere onderzoeksinstellingen mee.

80 miljard euro

Het Europese subsidiegeld komt uit het Europese onderzoeksbudget. De Commissie wil in de periode tot 2020 80 miljard euro reserveren, maar de lidstaten moeten zich nog over de budgettaire perspectieven buigen. Dat gebeurt volgende week op een top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel.

Kroes is er alvast van overtuigd dat de genereuze subsidiëring voor The Humain Brain en het grafeenproject de Europese meerwaarde zal illustreren. "De financiële investering is minuscuul in het licht van het potentiële rendement. In deze economische crisis zijn dit de investeringen waarop we moeten focussen", klonk het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners