Goede muziek heeft zelfde effect als drugs

10/01/11 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

De hersenen reageren op dezelfde manier op goede muziek als op drugs of lekker eten, zeggen Canadese wetenschappers.

Goede muziek heeft zelfde effect als drugs

© Reuters

Muziek verzacht de zeden, wordt wel eens gezegd. Luisteren naar je favoriete muziek kan inderdaad tot intense genotgevoelens leiden. Dat hebben wetenschappers van de McGill University in Canada aangetoond in een studie die in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience verscheen.

Tijdens het luisteren naar muziek, komt in de hersenen het genotstofje dopamine vrij. Deze stof wordt eveneens aangemaakt onder invloed van drugs, seks en het eten van een lekkere maaltijd.

Tijdens een experiment kregen enkele proefpersonen de opdracht instrumentale muziekstukken uit te kiezen die hen kippenvel bezorgden. Terwijl de deelnemers naar de muziek luisterden, werden verschillende psychologische factoren gemeten, zoals de hartslag, ademhaling en transpiratie.

De personen die hun favoriete muziek hoorden, vertoonden een stijging van het dopamineniveau met 6 tot 9 procent. "Eén persoon vertoonde zelfs een stijging van 21 procent wat aantoont dat voor sommige mensen muziek beluisteren een intens plezier kan zijn," zegt onderzoekster Valorie Salimpoor.

Een stuk dat verschillende keren gekozen werd, was het Adagio voor strijkorkest van Samuel Barber.

Uit eerdere studies met drugs zoals cocaïne blijkt dat het dopamineniveau in de hersenen met 22 procent stijgt. Het eten van een lekkere maaltijd veroorzaakt een stijging van 6 procent.


Lees meer over:

Onze partners