‘Goddelijk deeltje is gevonden’

© Cern

Naar alle waarschijnlijkheid zal woensdag het bestaan van het beruchte Higgs-boson worden bekendgemaakt.

Dan vindt een wetenschappelijk seminarie van het Europees Centrum voor Deeltjesfysica (CERN) plaats. Vijf vooraanstaande fysici werden uitgenodigd om het event bij te wonen in Zwitserland, onder wie Peter Higgs naar wie het deeltje vernoemd werd.

De Belgische natuurkundige François Englert wacht met “een zeker ongeduld” af. De ULB-professor poneerde een halve eeuw geleden al het bestaan van het laatste deeltje van de materie dat echter nog nooit werd waargenomen.

Bom

Bevestiging van dat bestaan zou een wetenschappelijke bom zijn, want de vraag naar het bestaan ervan is het grootste vraagstuk van de fysica sinds het begin van de twintigste eeuw. Indien er bevestiging komt, komt de professor in aanmerking voor de Nobelprijs voor Fysica.

Het Higgs boson wordt beschouwd als de sleutel tot het begrijpen van het universum. Het geeft atoomdeeltjes hun massa. Zonder deze massa, zouden deeltjes aan de snelheid van het licht door de kosmos scheuren en niet in staat zijn om zich te binden om atomen te vormen waaruit alles in het universum bestaat, van planeten tot mensen.

Die confirmatie zou er moeten komen dankzij het onderzoek in de gigantische LHC-deeltjesversneller van het CERN in Genève.

Ook Amerikaanse wetenschappers hebben aanwijzingen

Wetenschappers van het Amerikaanse Fermilab hebben op hun beurt gezegd dat zij de sterkste aanwijzingen hebben gezien van het bestaan van het Higgs-bosondeeltje. Dat bericht de BBC.

De aanwijzingen kwamen er in het puin van miljarden botsingen in de eind vorig jaar gesloten deeltjesversneller Tevatron in de staat Illinois.

Echt bewijs is er evenwel nog niet, want het puin kan ook van andere subatomaire deeltjes komen. Toch menen de wetenschappers dat er minder dan 0,2 procent kans is dat het niet om het zo ferm gezochte deeltje gaat. De kans moet volgens een internationale conventie echter eerder bij 0,14 procent aanleunen.

De Amerikaanse wetenschappers zien de massa van het deeltje ruwweg in hetzelfde zoekgebied als de collega’s in Genève: tussen 115 en 135 Gigaelectronvolt (GeV).(Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content