Gezonder eten kan de planeet redden

Zeewier. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Door gezonder te gaan eten, kunnen we onze watervoetafdruk tot 55 procent kleiner maken.

Om gezonde voeding te produceren, is er veel minder water nodig dan om de voeding te produceren die mensen gewoonlijk eten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse ingenieur Davy Vanham en zijn collega’s van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Ze vergeleken het waterverbruik voor voeding gebaseerd op de voedingsrichtlijnen van tienduizenden West-Europese districten met dat voor de werkelijke dagelijkse voeding van hun inwoners.

Om vlees te produceren, heb je veel meer water nodig dan voor een vegetarische of op vis gebaseerde voeding.

De resultaten verschenen in het vakblad Nature Sustainability. Ze tonen aan dat de watervoetafdruk van onze dagelijkse voeding – de totale hoeveelheid zoet water die nodig is om ze te produceren – met 11 tot 55 procent zou verminderen als we massaal de richtlijnen zouden volgen. Om vlees en vleesproducten te produceren, is er veel meer water nodig dan voor een overwegend vegetarische of op vis gebaseerde voeding.

Een van de voedingselementen van de toekomst die we duurzamer zouden moeten produceren, is zeewier. Het gaat om planten die onafhankelijk van landplanten geëvolueerd zijn, en die andere genetische sturingsmechanismen hebben. Algoloog Olivier De Clerck van de UGent en zijn collega’s beschrijven in Current Biology het volledige genoom van zeesla: een zeewiersoort die snel groeit, vrij groot wordt en ook in de Noordzee voorkomt.

De soort heeft bijna 13.000 genen. Door haar snelle groei is ze uitermate geschikt voor grootschalige productie als voedsel- of voedergewas. Ze speelt ook een grote rol in de biochemische huishouding van kustregio’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content