Geurtje aan de plastic soep

- Bijgewerkt op

Wetenschappers zouden de omvang van de drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan fel overdrijven.

Geurtje aan de plastic soep

De kunststofarchipel, ook wel plastic soep genoemd, is een gebied in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Deze drijvende vuilnisbelt zou een omvang hebben van 20 keer de grootte van Engeland. Maar die schatting blijkt nu serieus overdreven te zijn.

De grootte van de vuilnisbelt zou maar liefst 200 keer kleiner zijn dan de voornoemde omvang, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Bovendien zijn de beweringen dat de vuilnisbelt sinds de jaren 50 elk decennium vertienvoudigd is en dat de oceanen meer plastic dan plankton zouden bevatten, eveneens misleidend.

Professor en oceanograaf Angelicque White van de Oregon State University zegt dat de vuilnisbelt vaak zelfs niet te zien is van op het dek van een voorbijvarend schip. "Er is geen twijfel dat de hoeveelheid plastic in de oceanen problematisch is, maar een dergelijke overdrijving ondermijnt de geloofwaardigheid van de wetenschap, stelt ze. "We beschikken over voldoende gegevens om een redelijke schatting te maken. Overdrijving is dus niet nodig."

Volgens professor White is plastic toxisch voor een bepaald soort marineleven. Het vormt ook een gevaar voor zeevogels en vissen. "Plastic hoort duidelijk niet thuis in de oceaan", aldus White. "Opruimen is te duur en zou het fragiele ecosysteem schaden. Het komt er nu op aan om te verhinderen dat er nog meer vuilnis in het water terecht komt."

Lees meer over:

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

Alterego Design

Design en deco

Koop uw meubelen online of in onze showrooms (Luik & Brussel).

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!