Geoloog: “Aardbeving in Japan moeilijk voorspelbaar”

© Reuters

“Aardbevingen zijn geen exacte wetenschap”, zegt de Gentse hoogleraar Marc De Batist.

De Chileense aardbeving van 1960 in Valdivia met een magnitude van 9,5 blijft de zwaarste van de laatste 150 jaar. Maar met een magnitude van 8,9 haalt Japan nu de top 7.

Volgens de Gentse hoogleraar Marc De Batist vallen aardbevingen zeer moeilijk te voorspellen. “Het is geen exacte wetenschap. Seismologen weten waar de risicovolle aardplaten liggen. En het enige wat ze kunnen, is vaststellen dat er zich spanning aan het opbouwen is. Dit doen ze met speciale meetapparatuur.”

Geen exacte wetenschap
“Tijd is ook een belangrijk meetinstrument,” vertelt De Batist. “Hoe langer het duurt dat op een kritiek punt, energie vrijkomt, hoe groter het risico dat het een zware aardbeving in voorbereiding is. De Chileense aardbeving van vorig jaar was door seismologen getagd als uitermate risicovol.”

“Maar opnieuw de dag van de beving was niet voorspelbaar. Het is vaak een proces van jaren. En zolang seismologen niet exact weten waar de oneffenheden in de aardlagen en ter hoogte van de platen zich bevinden, blijft de dag en het exacte uur van een aardbeving onvoorspelbaar.”

De Batist: “Japan werd al een tweetal dagen getroffen door kleine aardbevingen. Maar geen seismoloog kon voorspellen dat dit de voorbode was van een gigantische beving. Er valt Japan ook niets te verwijten. Het is een land dat voorbereid is op aardschokken. En dat bleek duidelijk bij deze beving. De mensen, klein en groot, komen met speciale helmen op straat en structureel is er zeer weinig schade aan de gebouwen.”

Tsunami
“Wat de Japanners niet in de hand hebben, is de impact van de tsunami en de dodelijke slachtoffers die door het water en de vloedgolven te betreuren vallen. Het enige wat landen kunnen doen die in tsunami regio’s liggen, is zo hoog mogelijk boven de zeespiegel bouwen. Maar dat is niet steeds haalbaar.”

Het tsunami early warning systeem, werkt volgens de professor goed. “Op dit ogenblik zijn Rusland, en alle relevante landen en kuststreken in de omgeving gewaarschuwd voor het gevaar van een tsunami en hebben de meesten 10 tot 15 uur om zich voor te bereiden. Er zijn wel degelijk lessen getrokken uit de ramp in Indonesië van 2004.”

Of de Japanse beving een voorbode is voor aardschokken elders in de wereld, wil De Batist niet gezegd hebben. “Daarvoor weten seismologen nog te weinig over de werking en het ritme van de aardplaten. Bovendien hangt ook veel af van de energie die op het moment van de beving vrijkwam en in welke richting.”

Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content