Genoom van 'de Vlaming' ontrafeld

25/01/12 om 13:14 - Bijgewerkt om 13:14

Het is vooralsnog niet bekend of er iets is wat de Vlaming genetisch uniek maakt.

Genoom van 'de Vlaming' ontrafeld

© Science Photo Library

Joke Reumers van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie is er met haar collega's in geslaagd een techniek te ontwikkelen die gevoelig is voor de kleinste genetische verschillen. Ze publiceren hun resultaten in Nature Biotechnology.

Ze hebben ook de allereerste Vlaamse genomen ooit ontrafeld, maar vooralsnog is niet bekend of er iets is wat de Vlaming genetisch uniek maakt.

Het genoom van een mens laat zich lezen als een reeks van drie miljard letters die samen zevenhonderd boeken van duizend pagina's elk zouden vullen. De verschillen tussen mensen zijn verhoudingsgewijs klein, in de grootteorde van gemiddeld drie miljoen letters. Mensen die aan elkaar verwant zijn, verschillen nóg minder van elkaar - daar gaat het om enkele duizenden of slechts tientallen letters verschil.

Dat valt binnen de meetfout van de klassieke leesapparaten, wat het moeilijk maakt de genetische verschillen tussen bijvoorbeeld de twee leden van een eeneiige tweeling of tussen een kankercel en een normale cel op te sporen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners