Genetische variatie impliceert speciaal zijn

11/07/12 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

Hoe meer mensen er zijn, hoe meer zeldzame genetische varianten opduiken.

Hoe groot zou de kans geweest zijn dat er, pakweg 10.000 jaar geleden, toen er 6 miljoen mensen op aarde leefden - dat is de huidige bevolking van Vlaanderen uitgesmeerd over de hele planeet - een genie zoals Albert Einstein of Steve Jobs geboren werd? Die kans moet heel klein geweest zijn.

Het is duidelijk dat de kans op uitschieters in het systeem, afwijkingen die volledig buiten het gangbare gamma vallen, toeneemt met een sterke stijging van het aantal mogelijkheden. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat liefst 86 procent van de genvarianten die ze in 2440 mensen opspoorden, zeldzaam is, dat wil zeggen: bij slechts 1 of 2 personen wordt aangetroffen. Genetische variatie is een kwestie van speciaal zijn.

Maar dat statistische inzicht heeft een schaduwkant. Volgens het topvakblad Science vergroot met het aantal mensen ook de kans op zeldzame genetische varianten die ziektes uitlokken. Ziektes waartegen niet altijd een pasklaar geneesmiddel bestaat. En als het aantal mensen dat aan zo'n zeldzame ziekte lijdt te laag is, zal de farmaceutische industrie niet geneigd zijn om zware financiële inspanningen te leveren om een behandeling te zoeken.

Frustrerend voor de mensen die ermee te maken krijgen, want in principe leven wij, zeker in de Westerse wereld, in een systeem waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten - een utopisch verhaal, natuurlijk, want er zullen altijd en overal mensen zijn die uit de boot vallen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners