Genetisch landschap van borstkanker in kaart

31/07/12 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

Wetenschappers brengen de genetische veelzijdigheid van borstkanker in kaart.

Genetisch landschap van borstkanker in kaart

© Science Photo Library

Het is adembenemend hoe het genoomonderzoek vooruitgang boekt. De snelheid waarmee het genetisch materiaal van cellen, individuen en soorten in kaart wordt gebracht, neemt spectaculair toe. Dat levert uiteraard baanbrekende nieuwe inzichten op in tal van disciplines.

Peter Van Loo van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie was een van de honderden auteurs van een reeks van vijf artikels in het topvakblad Nature over wat men het 'genetisch landschap' van borstkanker noemde. Het algemene besluit was dat de genetische wijzigingen aan de basis van borstkanker uiterst divers zijn, dat de ene tumor niet de andere is, en dat er bijgevolg een analyse nodig is van hoe de strijd tegen borstkanker moet worden bijgestuurd.

Behandeling
De wetenschappers hebben minstens 45 verschillende aanpassingen van de genetische werking in borstkankercellen geïdentificeerd, hoewel ze ervan overtuigd zijn dat er toch een algemenere 'strategie' achter het ontstaan van borstkanker zit. Met andere woorden: ze zoeken nog altijd naar een kleiner aantal genen aan de basis van alle wijzigingen. Er zijn alvast drie genen geïsoleerd die een rol zouden spelen in de vroege fasen van borstkankerontwikkeling.

De ploeg waar Van Loo deel van uitmaakte, ontdekte negen nieuwe, maar zeldzame, kankergenen, die zouden leiden tot de productie van afwijkende eiwitten, waardoor deze hun rol in het onderdrukken van tumoren niet langer efficiënt kunnen vervullen.

Het blijft afwachten in welke mate de nieuwe inzichten zullen leiden tot verbeteringen van de geneeskundige aanpak van borstkanker. Want het is nog altijd niet duidelijk in welke mate een individueel gezwel afhankelijk is van het fout lopen van enkele standaardgenen, dan wel bepaald wordt door afwijkingen die eigen zijn aan elke patiënte. (DD)

Lees meer over:

Onze partners