Genetica vecht voor de honingbij

Britse onderzoekers hebben een genetische techniek ontdekt die de grootste vijand van de bij, de varroamijt, kan bestrijden.

De varroamijt wordt aanzien als ’s werelds grootste honingbijdoder. De mijt nestelt zich op de bij, injecteert virussen, onderdrukt het immuunsysteem en voedt zich met het bloed van de bij. De bestrijding van de mijt is van een groot belang, aangezien de bijen nodig zijn voor de bestuiving van de planten in de natuur en de landbouw.

Doorgaans worden miticiden gebruikt om de honingbijen te redden, maar doorheen de decennia heeft de mijt resistentie ontwikkeld tegen de antimijtmiddelen.

Om deze mijtenplaag verder te bevechten gebruiken de onderzoekers en parasietspecialisten de methode van RNA interference (RNAi). Deze methode houdt in dat een klein stuk genetische code in een gen van een organisme wordt gebracht waardoor dat gen uitgeschakeld wordt. Met deze techniek kunnen ze dus een levensnoodzakelijk gen van de mijt viseren, zodat ze de mijt kunnen doden.

Larvenvoedsel

Dit onderzoek, geleid door Alan Bowman van de universiteit van Aberdeen, staat nog in een vroeg stadium, maar zou kunnen leiden tot een preparaat tegen de varroamijt. Dit middel zou dan worden toegevoegd aan het larvenvoedsel van de bijenkolonie waarin de mijt zich gewoonlijk verschuilt. Op die manier komen de mijten met het middel in contact op een natuurlijke manier met de dood tot gevolg.

Volgens Alan Bowman is methode volledig selectief, en doodt het dus enkel de mijten zonder de bijen schade aan te richten. Dit zou een doorbraak betekenen in de varroamijtbestrijding, aangezien het steeds een moeilijke kwestie is de mijt te treffen en tegelijk de bij vitaal te houden.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift ‘Parasites and Vectors’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content