Geneeskunde creëert superparasiet

Een parasiet krijgt meer kracht door weerstand tegen geneesmiddelen te ontwikkelen.

Het is bekend dat parasieten resistent kunnen worden tegen de middelen die de mens ontwikkelt om ze te bestrijden. Maar het was nog niet bekend dat die extra weerstand een parasiet tegelijk meer weerstand biedt tegen de natuurlijke afweer van de mens zelf.

Dat is gebeurd met de Leishmania in het Indische subcontinent: een eencellige parasiet die door zandvliegen wordt overgedragen en wereldwijd elk jaar zo’n twee miljoen mensen treft, waarvan er 50.000 zullen sterven als gevolg van de besmetting.

In Azië werd de parasiet decennialang bestreden met antimoonverbindingen, waardoor hij er weerstand tegen verwierf. Onderzoek van Manu Vanaerschot van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en zijn collega’s, gepubliceerd in het vakblad Public Library of Science ONE, toont aan dat de parasiet nu ook beter bestand is tegen de macrofagen die ons afweersysteem mobiliseert om hem uit te schakelen.

Het is de eerste keer dat zo’n dubbele verbetering van de parasitaire afweer in de natuur wordt vastgesteld. Zelfs in afwezigheid van het bestrijdingsmiddel is de parasiet nu virulenter dan vroeger. Onze inspanningen om hem uit te schakelen hebben hem krachtiger gemaakt. De geneeskunde lijkt een superparasiet te hebben gecreëerd. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content