Geen geld voor nieuwe sarcofaag boven Tsjernobyl

01/04/11 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Er is nog zo'n 600 miljoen euro nodig om een nieuwe betonnen afdekking boven een beschadigde kernreactor in Tsjernobyl te bouwen.

De huidige betonnen afdekking werd snel na de ramp in 1986 opgezet om te voorkomen dat er nog meer radioactiviteit zou vrijkomen. De sarcofaag vertoont echter scheuren en is aan vernieuwing toe. "Er is een lichte uitstoot van nucleaire vervuiling, maar de hoeveelheid is verwaarloosbaar", zegt Volodymyr Holosha, de verantwoordelijke voor de geëvacueerde zone rond de centrale. Na de renovatie zal de sarcofaag volgens Holosha opnieuw 15 jaar meegaan.

Het project zal in totaal zo'n 1,5 miljard euro kosten. Alleen al de sarcofaag zelf kost zo'n 990 miljoen euro. Daarnaast willen de Oekraïense autoriteiten ook nucleaire veiligheidssystemen installeren en het gebied rond de centrale schoonmaken.

Een internationaal fonds, het Chernobyl Shelter Fund, verzamelde al 940 miljoen euro , maar er is dus nog zo'n 600 miljoen te kort.

Een consortium van Franse bouwbedrijven zal de nieuwe sarcofaag bouwen. De 108 meter hoge constructie, die zo'n 20.000 ton weegt, zal in de buurt van de reactor geassembleerd worden en daarna op rails over de bestaande sarcofaag geschoven worden.

De kerncentrale, die verantwoordelijk is voor de zwaarste nucleaire ramp ooit, ligt zo'n 100 km ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De explosie in reactor had gevolgen in zowat heel Europa, maar vooral in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.

Sinds de ramp in het Japanse Fukushima, de ergste sinds Tsjernobyl, staat de veiligheid van kerncentrales opnieuw hoog op de agenda. (TE)

Lees meer over:

Onze partners