Geel wordt groen: in de zomer zien we kleuren anders

© iStock

Wat wij zien als de kleur geel, verandert met de seizoenen, zo beweren wetenschappers. Geel ziet er in de zomer groener uit dan in de winter.

Onderzoekers van de Britse universiteit van York wilden weten hoe mensen de vier hoofdkleuren (rood, geel, blauw en groen) identificeren. Die kleuren worden beschouwd als uniek omdat ze geen mengeling zijn van andere kleuren.

In tegenstelling tot de kleuren rood, blauw of groen, zijn alle volkeren het eens over hoe geel eruit ziet, wat het tot een interessant onderzoeksobject maakt. Zo ontdekten de wetenschappers dat de perceptie van geel – en elke verandering in die perceptie – niet zozeer afhangt van de biologische structuur van het menselijke oog, maar eerder van de kleur van de natuurlijke omgeving.

Bladgroei

‘We hebben gezien dat ons zicht bij het veranderen van de seizoenen zich aanpast aan de veranderingen in de omgeving’, zegt onderzoeksleidster Lauren Welbourne. Wanneer er in de zomer een grotere hoeveelheid bladeren zijn, wordt ons visueel systeem blootgesteld aan veel meer groen. Omdat de winter, wanneer er heel wat minder bladgroei is, grijzer is, zullen onze ogen dat compenseren zodat geel er roder gaat uitzien. ‘Het is vergelijkbaar met het veranderen van de kleurbalans op je tv’, aldus Welbourne.

Tijdens experimenten die werden uitgevoerd in zowel juni als januari, werden 67 mannen en vrouwen in een verduisterde kamer gezet tot hun ogen zich aan het weinige licht hadden aangepast. Daarna moesten ze een colorimeter bedienen tot ze ervan overtuigd waren dat de machine de perfecte kleur geel aangaf. In de zomer filterden de deelnemers meer groen weg uit het geel, terwijl in januari ze net meer groen toevoegden, zo schrijft Welbourne in het vakblad Current Biology.De zomer verandert dus letterlijk onze kijk op de wereld.(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content