Geboorte van nieuwe maan van Saturnus ontdekt?

17/04/14 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:42

Wetenschappers hebben mogelijk de geboorte van een nieuwe maan van Saturnus ontdekt. Peggy, de naam van de pasgeboren maan, is zo de 63e maan van Saturnus.

Geboorte van nieuwe maan van Saturnus ontdekt?

De foto die gemaakt werd tijdens de geboorte van de nieuwe maan van Saturnus © Nasa

Saturnus heeft er mogelijk een nieuwe maan bij. Ze kreeg de naam Peggy en is nummer 63. Het moet nog bevestigd worden maar wetenschappers hebben via foto's alvast sterk bewijs dat het inderdaad om de geboorte van een nieuwe maan gaat. "De geboorte van een maan meemaken en er foto's van kunnen nemen is een onverwachte maar spannende gebeurtenis", vertelt Linda Spilker van de Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de Nasa aan BBC. Professor Carl Murray van de Queen Mary University in Londen voegt daaraan toe dat het de eerste keer is dat een observatie als deze plaatsvindt. "We stellen vast dat er iets is dat de loop van de ringen van Saturnus verstoort."

Toekomst van Peggy is onzeker

Peggy is bijna volledig gemaakt van ijs. De ringen van Saturnus bestaan ook uit ijs, wat de perfecte omgeving vormde om de nieuwe maan te creëren. Maar Peggy is wel erg klein, met een diameter van ongeveer een kilometer.

Wat volgt zijn twee verschillende opties. Ofwel smelt de pasgeboren maan samen met kleinere delen en desintegreert ze volledig waardoor ze uiteen valt in kleinere stukjes, ofwel ontsnapt Peggy uit de ringen van Saturnus om zich bij de grotere manen te voegen. Als dat gebeurt, dan wordt het vrijwel onmogelijk om de maan nog op te volgen omdat ze zo klein is. Voorlopig zit Peggy nog tussen de ringen en kunnen wetenschappers het onderzoek verderzetten. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners