Galenusprijs bekroont nieuw geneesmiddel voor dodelijke spierzwakte

De uitreiking van de Galenusprijs 2017 © /
Veerle Caerels Hoofdredacteur de Apotheker

De Galenusprijs bekroont dit jaar het geneesmiddel Spinraza, de eerste behandeling voor spinale musculaire atrofie. Daarnaast vielen ook de sneltest CPO Detect en onderzoeker Mathieu Vinken in de prijzen.

De uitreikingsceremonie werd in goede banen geleid door prof. Chantal Mathieu, diensthoofd endocrinologie UZ Leuven. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block reikte de medailles aan de laureaten uit. Zuhal Demir, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, hield een toespraak waarin ze de toppositie van ons land inzake onderzoek en ontwikkeling benadrukte, en de aanzienlijke investeringen die de overheid in dat domein doet.

Al voor de 36ste keer organiseerde Artsenkrant de prestigieuze Galenusprijs, die uit drie onderdelen bestaat: een Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of groep onderzoekers beloont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. De Galenusprijs huldigt op die manier de heilige drievuldigheid van het medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Het geneesmiddel Spinraza van het bedrijf Biogen schoot de hoofdvogel af. Het is de eerste behandeling voor spinale musculaire atrofie, een genetische aandoening gekenmerkt door progressieve spierzwakte en een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen.

De Medische Hulpmiddelenprijs bekroont de sneltest CPO Detect van het bedrijf BD. Die spoort bacteriën op die resistent zijn tegen veel of soms alle antibiotica. De nieuwe test kan een tijdswinst van 24 tot 48 uur opleveren. Op die manier kan zo snel mogelijk een optimale behandeling ingesteld worden.

Onderzoeker Mathieu Vinken gaat aan de haal met de Farmacologieprijs. Hij werkt op de afdeling toxicologie van de VUB, waar hij een onafhankelijke onderzoeksgroep leidt die focust op de studie van leveraandoeningen. Hij werd bekroond voor zijn onderzoek naar nieuwe farmacologische doelwitten voor de behandeling van de lever.

De Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content